۸ مورد از کثیفترین قسمتهای خانه و نحوهی تمیز کردن اصولی آنها
در صورتی که دما و تغذیهی مناسب فراهم باشد، بعضی از باکتریها هر ۲۰ دقیقه یک بار تکثیر میشوند. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ دربارهی کثیفترین وسایل خانه نشان داد که ۳۰ وسیلهی کثیف خانه حاوی بیش از ۳۴۰ باکتری بودند. اگر تمیزی خانه برای شما خیلی اهمیت دارد و میخواهید با آلودهترین مکانها در خانه آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید. در این مقاله قصد داریم کثیفترین قسمتهای خانه و همچنین نحوهی تمیز کردن اصولی آنها را به شما معرفی کنیم. در ادامه با دیجیکالا مگ همراه باشید.
باکتریهای مضر کداماند؟
تمام باکتریها مضر نیستند. حتی بدنمان هم حاوی مقدار زیادی باکتریهای مفید است که باعث مریض شدن شما نمیشوند. اما بعضی از باکتریهای موجود در وسایل و قسمتهای مختلف خانه میتوانند باعث بیماری شما شوند، که از جملهی آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
اگر خانه و قسمتهایی که مدام لمس میشوند را درست تمیز نکنید، این باکتریها سرتاسر خانهتان را فرا میگیرند و باعث میشوند خودتان و اعضای خانوادهتان دچار بیماریهای مختلفی شوید.
باکتریها و ویروسها چگونه منتشر میشوند؟
باکتریها و ویروسها میتوانند از فردی به فرد دیگر و از افراد به سطوح مختلف منتقل شوند. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ عنوان کرد که عوامل مختلفی بر زندگی ویروسها و باکتریها تاثیر میگذارند، که بعضی از آنها عبارتند از:
آلودهترین بخشهای خانه و روش تمیز کردن آنها
سطوح مختلف خانه دارای میزان باکتریها و ویروسهای متفاوتی هستند. در ادامه به کثیفترین قسمتهای خانه اشاره میکنیم.
مکانهایی که در آن مواد غذایی نگهداری میشوند یا در آنجا غذا درست میشود، باکتریهای بیشتری نسبت به سایر قسمتهای خانه دارند.
۱. آشپزخانه
آشپزخانه یکی از کثیفترین قسمتهای خانه به شمار میرود. مکانهایی که در آن مواد غذایی نگهداری میشوند یا در آنجا غذا درست میشود، باکتریهای بیشتری نسبت به سایر قسمتهای خانه دارند. سطل آشغال جزو آلودهترین بخشهای آشپزخانه است. دستکم هر یک ماه یک بار سطل آشغال را از کابینت بیرون بیاورید و داخل آن را با وایتکس و آب حسابی تمیز کنید.
علاوه براین، بیش از ۷۵ درصد از اسفنجهای مخصوص ظرفشویی حاوی باکتری ایکولی هستند. این درحالی است که فقط ۹ درصد از شیرهای آب دستشویی این باکتری را دارند. سایر وسایل آشپرخانه که بسیار آلوده هستند و باید مرتب تمیز شوند، عبارتند از:
سینک ظرفشویی از آن قسمتهایی است که حاوی مقدار زیادی باکتری است. بنابراین باید همیشه آن را تمیز نگه دارید. برای تمیز کردن سینک آشپزخانه ابتدا آن را با جوش شیرین تمیز کنید. سپس با آب گرم و سرکهی سفید آن را ضدعفونی کنید. در ادامه به ترفندهای و توصیههایی برای تمیز کردن و تمیز نگهداشتن آشپزخانه اشاره میکنیم:
۲. دستگیرهها و کلید چراغها
معمولا فراموش میکنیم که دستگیرهی کابینتها و کلید چراغها هم بسیار آلوده هستند. بسیاری از افراد تصور میکنند دستگیرهی درب دستشویی کثیفترین قسمت خانه است، اما تحقیقات نشان میدهند که سایر قسمتها از جمله موارد زیر، حاوی باکتری بیشتری هستند:
شما میتوانید این قسمتها را هفتهای یک بار با دستمالهای ضدعفونیکننده تمیز کنید. این کار باعث میشود از شر باکتریهایی که بر روی سطوح پلاستیکی و فلزی آشپزخانه هستند، خلاص شوید. توصیه میشود به جای اینکه از یک دستمال برای تمیز کردن تمام این قسمتها استفاده کنید، برای هر قسمت از یک دستمال استفاده کنید.
توصیه میشود اگر مرتب آرایش میکنید، لوازم آرایشتان را دستکم یک بار در روز بشویید. اگر مرتب آرایش نمیکنید، قبل و بعد از استفاده، لوازم آرایشتان را بشویید.
۳. کیف لوازم آرایش
لوازم آرایش محل آلودگیها هستند، بهویژه اگر کیف لوازم آرایشتان را با خودتان بیرون از منزل ببرید. آلودگیهایی که بر روی لوازم آرایشی قرار میگیرند، میتوانند منجر به عفونت پوست و چشم شوند. ویروس کرونا هم میتواند از دستان شما به لوازم آرایش منتقل شود و به بینی، دهان و چشمهای شما راه پیدا کند. این موضوع باعث میشود این ویروس وارد سیستم تنفسی شما شود.
ممکن است لازم شود نحوهی نگهداری لوازم آرایش خود را تغییر دهید. لوازم آرایشی باید در یک مکان تمیز و خشک که دمای مناسبی دارند، نگهداری شوند. برای اینکه برسهای آرایشیتان را تمیر نگه دارید، میتوانید آنها را با آب و صابون تمیز کنید یا روی آنها الکل اسپری کنید.
توصیه میشود اگر مرتب آرایش میکنید، لوازم آرایشتان را دستکم یک بار در روز بشویید. اگر مرتب آرایش نمیکنید، قبل و بعد از استفاده، لوازم آرایشتان را بشویید تا از این طریق هم از باکتریها و هم از ویروس کرونا خلاص شوید. بسیاری از متخصصان پیشنهاد میکنند که هر ۶ ماه یک بار لوازم آرایشی را عوض کنید و لوازم مخصوص آرایش چشم (مانند ریمل) را دور بیندازید.
۴. دستشویی و حمام
بدیهی است که دستشویی و حمام در لیست کثیفترین قسمتهای خانه قرار میگیرد و این عجیب نیست که مکانی که در آن آلودگیها و کثیفیهای بدنتان را میشویید، حاوی مقدار زیادی باکتری باشد. حمام به دلیل رطوبت گرمی که دارد، یک محیط عالی برای رشد آلودگیها است. قسمتهایی از حمام و دستشویی که باید به تمیز کردن آنها توجه ویژهای بکنید، عبارتند از:
میتوانید سطوح و دستگیرههای موجود در حمام و دستشویی را هر روز ضدعفونی کنید و یک بار در هفته آنها را به طور اساسی تمیز کنید. میتوانید از یک مسواک قدیمی برای تمیز کردن بخشهای کوچک مانند چاه حمام استفاده کنید. باید حولهی حمام و دستشویی را هفتهای یک بار و مسواکها را هر ۳ تا ۴ ماه یک بار عوض کنید.
هنگام تمیز کردن حمام از پردههای حمام غافل نشوید. برای از بین بردن کپکها و قارچهای پردهی حمام، از آب و سرکه استفاده کنید. ماهی یک بار هم پردهی حمام را در ماشین لباسشویی بشویید. برای تمیز کردن دیوار حمام و دستشویی از یک اسپری چندمنظوره استفاده کنید و حسابی دیوارها را تمیز کنید.
۵. لباسهای شستنی و شسته شده
اگر لباسهای شسته شده و خیس بیشتر از ۳۰ دقیقه در لباسشویی بمانند، بهتر است یک دور دیگر آنها را بشویید، چون دچار باکتری و آلودگی شدهاند.
لباسهای خیس که حتی برای مدت زمان کوتاه در ماشین لباسشویی میمانند، میتوانند باعث رشد باکتریها و آلودگیها شوند. لباسهای تمیز را بلافاصله بعد از شستن به خشککن منتقل کنید. اگر لباسهای شسته شده و خیس بیشتر از ۳۰ دقیقه در لباسشویی بمانند، بهتر است یک دور دیگر آنها را بشویید، چون دچار باکتری و آلودگی شدهاند.
لباسشویی را میتوانید با دستمالهای ضدعفونیکننده تمیز کنید. حتما تمام سطوح لباسشویی را تمیز کنید تا باکتریها و آلودگیها از بین بروند. توجه داشته باشید که آب گرم یا داغ در از بین بردن باکتریها و ویروسها، موثرتر از آب سرد است. پس در صورت امکان از آب گرم برای شستوشوی لباسها در ماشین لباسشویی استفاده کنید.
۶. پذیرایی و اتاق کار
کنترل تلویزیون، کیبورد کامپیوتر، تلفن همراه و تبلت همگی معمولا توسط اعضای مختلف خانواده و حتی مهمانان استفاده میشوند. در یک تحقیق بر روی ۲۲ خانهی مختلف نشان داده شد که مخمر و قارچ بر روی سطوحی مانند کیبورد کامپیوتر، کنترل تلویزیون وجود داشت.
از فرشها هم نباید غافل شد. فرش میتواند هشت برابر وزن خود آلودگی و کثیفی حمل کند و حتی در بعضی موارد ممکن است از خیابان هم کثیفتر باشد. از دستمالهای ضدعفونیکننده یا آب و صابون برای تمیز کردن وسایل پذیرایی و اتاق کار استفاده کنید. حتما قبل و بعد از لمس کردن وسایل مختلف دستانتان را بشویید.
۷. لوازم شخصی
هر روز باکتریها و ویروسها از طریق کفشها، کیف باشگاه و حتی هدفون یا هندزفری از بیرون از خانه به داخل خانه منتقل میشوند. نتایج یک تحقیق بر روی چند خانه به وجود مخمر و قارچ بر روی لوازم زیر پی برد:
ویروس کرونا میتواند تا سه روز بر روی این وسایل بماند که از جنس پلاستیک یا فلز هستند. بیشتر دستمالهای ضدعفونیکننده برای از بین بردن باکتریها و ویروس کافی و موثر هستند. اما اگر میخواهید خیالتان حسابی از بابت خلاص شدن از این باکتریها راحت باشد، میتوانید از محصولات و اسپریهای مخصوص برای تمیز کردن این وسایل استفاده کنید.
۸. اتاق خواب
مطالعات نشان دادهاند که اگر ملافهها هر هفته شسته نشوند، بیشتر از دستگیرهی درب دستشویی باکتری روی آنها جمع میشود. پس از شستن آنها غافل نشوید.
اتاق خواب هم جزو کثیفترین قسمتهای خانه محسوب میشود. در اتاق خواب قارچها، باکتریها و هزاران حشره وجود دارد. اگر روتختی، ملافه و روپشتیها را مرتب نشویید، با مشکلات زیر مواجه میشوید:
برای پیشگیری از این مشکلات، باید دستکم هر هفته روتختی و ملافهها به خوبی بشویید. مطالعات نشان دادهاند که اگر ملافهها هر هفته شسته نشوند، بیشتر از دستگیرهی درب دستشویی باکتری روی آنها جمع میشود. پس از شستن آنها غافل نشوید.
توصیههایی برای تمیز نگه داشتن خانه
یک روش خوب برای جلوگیری از منتشر شدن باکتریها و ویروسها این است که تا جایی که میتوانید، کثیفترین قسمتهای خانه را مدام تمیز و ضدعفونی کنید. برای این کار میتوانید از وسایل زیر کمک بگیرید:
همچنین باید یک سری عادتها را در خودتان تقویت کنید تا از انتشار باکتریها و ویروسها در منزلتان جلوگیری شود. از جملهی این عادتها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
نکتهی پایانی
در این مقاله به معرفی کثیفترین قسمتهای خانه پرداختیم و نحوهی تمیز کردن اصولی آنها را هم به شما گفتیم. از جمله کثیفترین جاهای خانه میتوانیم به آشپزخانه، دستشویی و حمام، اتاق خواب، اتاق کار و پذیرایی اشاره کنیم. شما برای تمیز کردن خانهتان از چه وسایل و روشهایی استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما و سایر مخاطبان در میان بگذارید.
منبع: healthline, the spruce, hgtv
بدون دیدگاه